Zwarte bes (Ribes Nigrum)

  

 

Zwarte bessen

De zwarte bes is een van de gezondste bessen die er is. Zwarte bessen hebben een bijzonder hoog vitamine-C gehalte (180mg per 100 gram), van alle fruitsoorten bevat de zwarte bes het meeste vitamine C. Ook bevatten zwarte bessen veel mineralen zoals bijvoorbeeld calcium. Antioxidanten zijn heel rijk vertegenwoordigd in de zwarte bes, hoe donkerder het fruit hoe meer anti-oxidanten er in voorkomen. Anti oxidanten beschermen het lichaam tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen. In zwarte bessen zitten gezonden vitaminen en mineralen. Het bevat de vitaminen B1, B2, B5, B6 C en E. Het zit door zijn vitamine C en E-gehalte al boordevol met antioxidanten. Er zitten de mineralen calcium, magnesium, kalium, fosfor en ijzer in. Er zitten veel polyfenolen en andere fytonutriënten in zwarte bessen. Zo zit het vol met de anthocyaninen chrysanthemine, antirrhinine tulipanine en myrtilline. Deze laatste stabiliseert het bloedsuikerniveau waardoor er minder insuline nodig is. Diabetespatiënten hebben baat bij het eten van zwarte bessen.

 

 

Zwarte bes is superfood.

Volgens onderzoeken door de Scottish Crop Research Institute staat de zwarte bes op nummer 1 als het gaat om antioxidanten. Ze zijn gezonder dan goji-bessen. Op nummer twee stond volgens dit Schotse instituut de framboos, gevolgd door blauwe bessen, aardbeien en granaatappels. Het behoort tot de voedzaamste vruchtjes der aarde.
 
 
 
 


Zwarte bessen en de gezondheid

Naast de hierboven genoemde gezondheidsbevorderende bestandelen, heeft de zwarte bes een specifieke werking op allerhande kwaaltjes. Zwarte bessen stimuleren de doorbloeding, versterken de vitale functies en helpen bij verkoudheidsklachten.
 
 
 
 
 

Medicinale plant

 

De zwarte bes is niet alleen een culinair genot maar ook een bewezen medicinale plant. In de 18e eeuw werd er door een abt in het klooster van Dijon gezegd dat zwarte bessen garant staan voor een eeuwige jeugd. De zwarte bes werkt goed om de ouderdomsziekte reuma te voorkomen en vermindert daarnaast reeds aanwezige reumaklachten. Ook wordt er van gezegd dat het de werking van de lever, alvleesklier, milt en nieren stimuleert. Verder zou de zwarte bes goed werken voor mensen die aan astma leiden.
 
 


Zwarte bes en dieet

De zwarte bessen werken vochtafdrijvend en stimuleren de stofwisseling. De bessen vormen dan ook een prima aanvulling op de verschillende diëten om af te vallen. Ook als aanvulling op ons dagelijkse voeding helpt de zwarte bes om af te vallen.

Vroege rassen van de zwarte bes bloeien van eind april tot half mei, de late rassen bloeien van half mei tot half juni.
 
 
 

Uitwendig gebruik

 

Het sap van zwarte bessen werkt ook tegen huidziekten zoals eczeem, dermatosis, abcessen en insektenbeten. De bloemetjes van de zwarte bessenstruik worden gebruikt om hun medicinale werking bij urticaria of netelroos.


 

Thee van de blaadjes

 

De blaadjes van de zwarte bessenplant kunnen worden gebruikt om thee van te zetten. Twee theelepels aan blaadjes zijn goed om 250 ml thee te maken.
 
 
 
 
 
Zwarte bessensap voor je keel
 
 
Gorgelen met zwarte bessensap is goed voor de keelamandelen, wanneer deze pijn doen kan de zwarte bes een uitkomst bieden. Verder helpt het goed tegen ontstekingen in het spijsverteringskanaal.


 

Zaadjes uit zwarte bes goed voor de bloedvaten

Het essentiële vetzuur Alfa-linoleenzuur zit ook in de zwarte bes. Dit is een vetzuur wat voorkomt in sommige plantaardige olieën. Het is een omega 3 vetzuur wat in het lichaam onmisbaar is voor de ogen, hersenen, het gehoor en het hart. Ook zit er gamma-linoleenzuur in de zaadjes van het zwarte besje. Deze stof werkt vaatverwijdend, tromboseremmend en bloeddrukverlagend. Bovendien bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat olie vervaardigd uit de zaadjes van zwarte bessen het risico op constutioneel eczeem bij baby´s wordt verlaagd als de moeder die ze borstvoeding geeft deze olie gebruikt.
 
 
 
 
Cassis
 
 
Zwarte bessen groeien in Noord Azië, Noord-Europa en Centraal Europa. Ze kunnen goed tegen de kou en vochtigheid en komen daarom van nature in Nederland en België voor. Zwarte bessen groeien in het wild in Nederlandse loofbossen. Ze houden van een bosgebied. Het zwarte sap wordt cassis genoemd. Van dit sap wordt ook een vruchtensap gemaakt en het is de basis voor de cassis die we kennen als priklimonade.
 
 
 
 
 
Eettips zwarte bessen
 
Zwarte bessen zijn een lekkere fruitsoort om weg te snacken. Je kunt ze ook naast een bolletje ijs leggen als versiersel voor het toetje. Zwarte bessen misstaan niet in een lekkere zomerse vruchtensalade. Je kunt ze eenvoudig pureren en mengen met honing om er een sausje van te maken dat je over pannenkoeken, flensjes of zelf gemaakt roomijs kunt doen. Het is een dankbare vrucht om heerlijke jams van te maken. Ze hebben een heel bijzonder aroma waar maar weinig liefhebbers voor zijn. Maar de vrucht leent zich uitstekend om te verwerken, de zwarte bessen producten worden gekenmerkt door de typische cassis smaak. Zwarte bessen bevatten veel pectine, ze zijn dan ook uitermate geschikt om jam of gelei van te maken.
 
 
 

Teelt van zwarte bessen

Zwarte bessen struiken zijn sterke groeiers die weinig eisen stellen, ze groeien op alle grondsoorten. Voor een goede rijping van de bessen hebben de planten direct zonlicht nodig voor snelle rijping en die in de schaduw staan duurt het iets langer. Regelmatig een mulchlaag rond de planten aanbrengen bevordert een gezonde groei.
Voor een goede opbrengst, en de productie van mooie bessen is een goede bestuiving van groot belang. De zwarte bes is voor de bestuiving afhankelijk van insecten. De plaatsing van bijenkasten in de buurt van de zwarte bessen kan voor een aanzienlijk hogere opbrengst zorgen.
 
 
 
 
Zwarte bessen stekken
 
Je kunt de zwarte bessenstruik eenvoudig vermeerderen door hem te stekken. Wanneer je de struik snoeit, gooi dan de takjes niet weg maar zet ze in water net zo lang er worteltjes aankomen. Vervolgens doe je ze in een pot met aarde op de vensterbank. Na enkele maanden zijn de plantjes sterk genoeg om buiten neer te zetten. Je kunt ze dan in een grote pot doen of in de volle grond zetten.
 
 


Snoei van zwarte bessen

Bij de snoei van de zwartebessen struik kunnen het beste worden gesnoeid direct na de oogst of in de winter. De gesnoeide struiken hebben geen last van vorstschade bij wintersnoei. Het doel van de snoei is het zoveel mogelijk aanhouden van jonge (één- en tweejarige takken). Het oude hout, en slecht gevormde of slecht uitziende takken steeds wegsnoeien.
 
 
 
 
 
 
 
 

 KLIK HIER VOOR MIJN MOVIE SITE

Vergeet niet om een reactie achter te laten bij mijn movie en laat de banner en reclame staan.

Dan kom ik een paar dagen later uw youtube kanaal bekijken, zodra ik een update zie in mijn stats.