KURKUMA

 

Het actieve ingrediënt van Kurkuma (geelwortel) is curcumine. Kurkuma wordt al sinds 2500 jaar gebruikt in India, waar het waarschijnlijk eerst is gebruikt als kleurstof.

De medische eigenschappen van deze specerij hebben zich over de eeuwen heen langzaam onthuld. Lang bekend vanwege zijn ontstekingsremmende werking, heeft recent onderzoek duidelijk gemaakt dat kurkuma een natuurlijk wonder is, dat gunstig blijkt in de behandeling van veel verschillende gezondheidscondities van kanker tot Alzheimer.

 

 

Hier zijn de 20 voordelen van kurkuma voor je gezondheid

 1. Het is een natuurlijk antiseptisch en antibacterieel middel, handig voor het desinfecteren van snijwonden en brandwonden.
 2. Gecombineerd met bloemkool, heeft het aangetoond prostaatkanker te voorkomen en de groei van bestaande prostaatkanker te stoppen.
 3. Het voorkomt de verspreiding van borstkanker naar de longen bij muizen.
 4. Kan melanoom (een agressieven vorm van huidkanker) voorkomen en het zorgt er voor dat de bestaande melanoomcellen zelfmoord plegen.
 5. Verlaagt het risico op kinderleukemie.
 6. Is een natuurlijke ontgifter voor de lever.
 7. Kan Alzheimer voorkomen en de ontwikkeling van Alzheimer stagneren door “amyloïde plaques” opbouw in de hersenen te verwijderen.
 8. Wat is het precies?

  In het Oosten wordt kurkuma ‘het heilige poeder’ genoemd.
  Uit tal van onderzoeken blijkt dat de curcumine in het kruid een sterke ontstekingsremmende werking heeft en het risico op bepaalde kankers en Alzheimer vermindert.
  In Indië, waar een hoge consumptie van kurkuma is, komen bepaalde kankers (dikke darm, lever, maag, borst, leukemie ..) opvallend minder voor.

  Kurkuma, afkomstig uit Zuidoost-Azië, behoort tot de gemberfamilie.
  In India en China wordt de wortel al minstens 5000 jaar geteeld als voedsel en als medicijn.
  Het geeft een nootachtige, mild bittere smaak aan gerechten.
  Het is een wortel een beetje lijkend op de gember.  De wortelstok van de kurkumaplant wordt gedroogd en gemalen tot een heldergeel poeder of is als verse wortelstok in de handel verkrijgbaar. Het dient als kleurmiddel van spijzen en voor de samenstelling van kerriepoeder. Het is een van de belangrijkste smaakmakers in gerechten waarin het gebruikt wordt.

  Kan bij veel verschillende soorten kanker uitzaaiingen voorkomen.
 9. Is een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer die net zo goed werkt als veel andere ontstekingsremmende medicijnen, maar dan zonder bijwerkingen.
 10. Is veelbelovend gebleken in het vertragen van Multiple Sclerose bij muizen.
 11. Is een natuurlijke pijnstiller en een COX2 remmer.
 12. Kan helpen met de vetstofwisseling en helpt met gewichtsbeheersing.
 13. Het is al lange tijd in gebruik in de Chinese medische wereld als behandeling tegen depressie.
 14. Vanwege zijn ontstekingsremmende werking is het een natuurlijke behandeling voor artritis en reumatische artritis.
 15. Vergroot het effect van het chemo medicijn Paclitaxel en vermindert de bijwerkingen ervan.
 16. Er zijn veel belovende onderzoeken aan de gang naar de effecten van kurkuma op alvleesklierkanker.
 17. Doorlopend onderzoek wordt gedaan naar de positieve effecten van kurkuma op de ziekte van Kahler (Multipel Myeloom).
 18. Het is aangetoond dat het de groei van nieuwe bloedvaten in tumoren stopt.
 19. Versnelt het helen van wonden en helpt in het herstellen van beschadigde huid.
 20. Kan helpen bij de behandeling

 

 

Geneeskrachtige werking van Kurkuma

Kurkuma bij galaandoeningen
Kurkuma werkt galvormend en galdrijvend. Het bevordert de galblaaslediging en voorkomt galkolieken. Kurkuma voorkomt galstenen (cholesterolgalstenen en kleine galstenen) doordat het de cholesterolconcentratie in de gal verlaagt en het verhoogt het vochtgehalte.
Door de invloed op de gal bevordert het gebruik van kurkuma de vetvertering.

Cholesterolverlagende werking van kurkuma
Door de cholesterolafscheiding via de gal te verhogen werkt kurkuma cholesterolverlagend. Kurkuma wordt ook aangeraden bij een te hoog vetgehalte. Kurkuma voorkomt de afzetting van cholesterolplaques dus is aan te raden bij atherosclerose. Het gebruik van kurkuma verlaagt ook het risico op hart- en vaatziekten.

Leverbeschermende kurkuma
Kurkuma beschermt de lever tegen gifstoffen en alcohol. Het ontgift de lever en helpt tegen leververvetting. Kurkuma bevordert de leverfunctie.

Kurkuma goed voor de spijsvertering
Kurkuma helpt bij een slechte spijsvertering en dan vooral bij een slechte vertering van vetten. Het gebruik van kurkuma voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel, zuurbranden en diarree.

Kurkuma als krachtige ontstekingsremmer
Kurkuma is ontstekingsremmend bij acute en chronische ontstekingen. Het vermindert ochtendstijfheid en gewrichtspijn bij reuma, vermindert de ontstekingen bij andere auto-immuunziekten en helpt tegen spierpijn, peesontsteking en jicht.
Verder biedt kurkuma hulp bij ontstekingen bij darmziekten zoals colitis en de ziekte van Crohn.

Antioxidanten in kurkuma
Kurkuma wordt gezien als een grotere en sterkere vrije radicalenvanger dan vitamine E. Door de antioxidanten werkt kurkuma preventief bij ouderdomsverschijnselen.

Ziekte van Alzheimer
Kurkuma helpt de ziekte van Alzheimer voorkomen. Bij beginnende Alzheimer of wanneer deze ziekte in de familie voorkomt, is het verstandig kurkuma als preventieve maatregel te gebruiken.

Kurkuma tegen kanker
Kurkuma is een goede preventie tegen kanker. Voornamelijk mondkanker, maagkanker, darmkanker, borstkanker en leukemie hebben baat bij het gebruik van kurkuma. Kurkuma remt ook mondholtekanker en colonkanker.
Kurkuma werkt namelijk als een directe tumorgroeiremmer. Kurkuma remt de groei van bloedvaten in de tumor.

Het aantal ziektes waarbij kurkuma poeder een positieve rol kan spelen groeit gestadig. In een recent overzicht werden genoemd: poliepen in de darm, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kanker van de dikke darm, kanker van de pancreas, te hoog cholesterolgehalte, aderverkalking, psoriasis, artrose, chronische oogontsteking enzovoort. Het gebruik van kurkuma in de keuken is dus een lekker en gezonde keuze!

 

 

Gebruik van Kurkuma

De gezonde bestanddelen van kurkuma komen het beste vrij in combinatie met zwarte peper. Gebruik kurkuma dus in gerechten steeds met een beetje zwarte peper, eventueel gemengd in olijfolie.

 

 

Wat is Kurkuma?

Kurkuma (Geelwortel, Curcuma, Kunyit, Koenjit, Koenir, Haldi, Turmeric, Pallilo) behoort tot de familie van de gember. Het heeft een mild bittere smaak en is zoals gezegd geel tot okergeel van kleur. In de Oosterse cultuur wordt Kurkuma behalve als geneesmiddel of kruid ook wel als verfstof voor het kleuren van textiel gebruikt.

Waarom is Kurkuma zo super?

In het Oosten lijkt men zich veel bewuster te zijn van gezonden kruiden en voedingsmiddelen dan wij hier in het Westen. Maar, langzamerhand worden ook wij westerlingen steeds wijzer en krijgen in de gaten dat veel voedingsmiddelen ook een geneeskrachtige werking hebben. En dat is dus ook het geval met Kurkuma.

In het Oosten is het zelfs zo dat Kurkuma bijna net zo vaak in de klinieken word gebruikt als in de keuken. Kurkuma heeft een antioxidante en ontstekingsremmende werking en kan invloed hebben op ziektes als: reuma, de ziekte van Crohn, Colitis, astma, alvleesklierkanker, dikke darm kanker, aderverkalking, bij oogproblemen, darmpoliepen, psoriasis en ga zo maar verder. Opvallend is trouwens dat, in landen als India waar Kurkuma veelvuldig gebruikt wordt, een ziekte als prostaatkanker maar zelden voorkomt. En…volgens recente studies kan Kurkuma de lever beschermen tegen giftige stoffen. Nou. Dat is nogal wat.

Moeilijk opneembaar voor het lichaam

Het nadeel van Kurkuma is, dat ons lichaam de stof moeilijk opneemt. Maar daar is iets op gevonden. Het is namelijk gebleken dat wanneer je Kurkuma combineert met peper, dat ons lichaam dit 1000x beter opneemt dan zonder peper. Wanneer je dus Kurkuma in een gerecht gebruikt dan is het verstandig om ook peper te gebruiken.

Zoals gezegd word Kurkuma in India al duizenden jaren gebruikt. Zowel in de Ayurvedische geneeskunde al door de bevolking zelf. Het schijnt dat een halve tot een hele theelepel per dag al voldoende is om de algehele spijsvertering te bevorderen.
Gelukkig is Kurkuma vriendelijk voor de maag en het is zelfs zo dat wanneer je een ‘vol’ gevoel hebt of last van winderigheid, dat het kan helpen om de darmperistaltiek te bevorderen.

Waar kun je Kurkuma nu in verwerken?

Om te beginnen kun je Kurkuma natuurlijk altijd gemakkelijk verwerken in Oosterse gerechten. Dat spreekt vanzelf. Maar ook in sausjes of soepen, op diverse vleessoorten, in curry’s, in groenten, om rijst geel te kleuren. Tja, dus eigenlijk overal wel in. Het beste is gewoon om Kurkuma zoveel en zo vaak mogelijk in allerlei gerechten te gebruiken. Bekijk hier recepten met Kurkuma.


 

 KLIK HIER VOOR MIJN MOVIE SITE

Vergeet niet om een reactie achter te laten bij mijn movie en laat de banner en reclame staan.

Dan kom ik een paar dagen later uw youtube kanaal bekijken, zodra ik een update zie in mijn stats.