De Aardbei.

 

 

 

De  AardbeiAardbei (Fragaria) is een geslacht van bloeiende planten uit de rozenfamilie (Rosaceae), die vooral bekend om zijn eetbare vruchten. Eigenlijk zijn dit schijnvruchten, de pitjes op de aardbei zijn feitelijk de echte vruchten. Al in de bronstijd werden wilde aardbeien al door mensen gegeten. De Romeinen, die de aardbei hoog in het vaandel hadden staan cultiveerden de plant al. Na de val van het Romeinse rijk raakte de gecultiveerde plant uit de gratie tot de middeleeuwen. Vanaf de 14e eeuw werden de planten ook in Nederland tuinen aangeplant, voornamelijk voor medicinaal gebruik. De vruchten van de plant waren in die tijd nog klein maar door kruising en veredeling zijn we tot de hedendaagse aardbeien gekomen. Net als een aantal andere vruchten zit de aardbei in het grijze vlak tussen groente en fruit.

 

Voedingswaarde

Voedingswaarde aardbeien hebben een hoge voedingswaarde. Ze bevatten veel vitamine C, zelfs meer dan citrusvruchten en vezelfs en bovendien zijn ze caloriearm. Ze bevatten bovendien Calcium, Ijzer, Magnesium, Selenium, Foliumzuur, Natrium en Vitamine B1 en B2.

 

Aardbei en gezondheid 

De aardbei kan met zijn rijkheid aan voedingsstoffen veel betekenen voor uw lichaam. Volgens de Romeinen hielpen aardbeien bij, alle infecties, keelontsteking, jicht, melancholie, bloed en leverziektes. Vele van deze bewering zijn later gestaafd door onderzoek. Hieronder enkele van de meest in het oog springende effecten van de voedingsstoffen in de aardbei


Anthocyanine en Katechine
Deze kleurstof die ook in de blauwe bes voorkomt zorgt er niet alleen voor dat de aardbei zijn rode kleur krijgt maar is ook een sterke antioxidant. Antioxidanten beschermen cel structuren in het lichaam en voorkomen kanker. Uit onderzoeken is gebleken dat aardbeien een van de meest belangrijke fruitsoorten zijn die kanker onder oudere mensen kunnen voorkomen. Katechine is een ontstekingsremmende stof, zoals deze ook te vinden zijn in bijvoorbeeld aspirine, is een natuurlijk antibioticum. Voordeel van deze stof ten opzichte van de ontstekingsremmende stoffen in bijvoorbeeld aspirine is dat ze geen interne bloedingen in het lichaam kan veroorzaken.. Samen zorgen deze stoffen ervoor dat de aardbei

 

 • zorgt voor een betere darmwerking
 • zware metalen en andere gifstoffen uit uw lichaam verwijderen
 • darmgassen verdrijft
 • diarree voorkomt of geneest


Overige effecten van de aardbei op de gezondheid

 • Foliumzuur is niet alleen belangrijk voor zwangere vrouwen maar ook voor de bloedvorming en de celgroei
 • Kalium stof werkt waterafdrijvend en bloeddrukverlagend
 • Mangaan speelt een rol in de stofwisseling, de vorming van de botten, hersenen en het zenuwstelsel en is betrokken bij de kleurvorming van haar en huid
 • Aardbeien zouden het libido verhogen
 • Gezichtsvermogen : Vroeger zal u ongetwijfeld zijn voorgehouden dat het eten van wortels zorgt voor goede ogen. Uit onderzoek is gebleken dat aardbeien voorkomen dat u op latere leeftijd uw gezichtsvermogen verliest door ziekten.
 • Bescherming tegen reumatische artritus doordat de aardbei rijk is aan vitamine C
 • Versteviging van het bindweefsel en voorkomen cellulitis
 • Tandaanslag kan verwijderd worden door het poetsen met aardbeiensap

 

Afvallen met aardbeien

Aardbeien worden door velen gezien als heerlijke vruchten. Je hebt talloze manieren om de aardbei te eten en ze zijn doorgaans heerlijk zoet. Kun je met deze vrucht afvallen? Het simpele antwoord is: ja. Aardbeien hebben veel voordelen en bevatten ook nog eens zeer weinig calorieën. Fruit eten is sowieso erg goed en aardbeien kunnen dus zeker bij

 

Voordelen van aardbeien

Aardbeien bevatten weinig calorieën en suikers, ondanks dat ze zo zoet zijn. In één aardbei zitten ongeveer 15 tot 25 calorieën, afhankelijk van het formaat van de aardbei. Aardbeien zitten ook vol vitamine C. Ook hebben aardbeien antioxidanten en dit is goed voor je tandvlees, je botten en je gewicht. Ook hebben aardbeien ijzers en mineralen en bevat het vitamine B9. Ook zijn aardbeien licht verteerbaar en heb je er doorgaans niet zo’n last van.

 

Vervang suikerhoudende producten met aardbeien

Aardbeien zijn een goede vervanger voor suikerhoudende producten. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien op brood in plaats van jam. In plaats van suiker kun je aardbeien in je yoghurt doen. Of doe wat stukjes aardbei door de salade voor een heerlijke, zoete en frisse smaak. Ook zou je aardbeien shakes kunnen maken met melk en aardbeien. Of maak lekkere ijsjes door een soort puree te maken van de aardbeien en dit in te vriezen.

 

Lekkere trek?

Je kunt aardbeien ook eten wanneer je lekkere trek hebt. Zet een doosje aardbeien in het zicht en iedere keer als je zin hebt in iets lekkers, eet je een aardbei. Dit voorkomt dat je naar ongezonde snacks grijpt en door de weinige calorieën bij de aardbei, zal het niet meer uitmaken als je een doosje in een mum van tijd op hebt.

 

Alleen aardbei?

Als je echt gezond bezig wilt zijn, gebruik je ook andere zomerse vruchten. Je kunt bijvoorbeeld heerlijke fruitsalades maken met aardbei, meloen, ananas en citroen. Lekker verfrissend en vol met vitamines en mineralen

 

Aardbei een wondermiddel om af te vallen?

Helaas: aardbei is geen wondermiddel waarmee je kilo’s kwijtraakt. Wel kan het een prima hulpmiddel zijn om gezond te leven en voldoende af te vallen. Een gezonde levensstijl en voldoende beweging blijft de beste manier om af te vallen. Zorg dat je minstens een half uur beweging per dag hebt. Probeer ook de ongezonde suikers en vetten zoveel mogelijk te vermijden, maar verbied het jezelf niet.

 

Aardbeien allergie

Een enkeling kan allergisch zijn voor aardbeien. Hier is helaas weinig tegen te doen en het is dan ook beter om geen aardbeien te eten wanneer je een allergie blijkt te hebben.

 

Meer afvallen

Wil je meer weten over calorieën? In de special Afvallen, verschillende manieren kom je alles te weten over afvallen. Van afvallen met bepaalde producten, tot calorielijsten. En van tips om af te vallen tot afslankpillen.

 

 

Bereiding

Aardbeien zijn kwetsbare vruchten die snel beschimmelen. Als je ze niet onmiddellijk wilt gebruiken dan kun je ze het beste, met kroontje, in de koelkast bewaren. De steeltjes mag je pas verwijderen als je ze gewassen hebt en de aardbeien wilt gaan eten. Doe je dit niet dan worden de aardbeien slap. Laat ze ook niet in het water liggen, dat zou de smaak beïnvloeden. Met wat peper en enkele druppels balsamicoazijn versterkt u het aroma van de aardbei. Ook het sap van een sinaasappel geeft dat effect.

 


 

 KLIK HIER VOOR MIJN MOVIE SITE

Vergeet niet om een reactie achter te laten bij mijn movie en laat de banner en reclame staan.

Dan kom ik een paar dagen later uw youtube kanaal bekijken, zodra ik een update zie in mijn stats.