DE AALBES

 

 

 

 

De aalbes is een prachtige zwarte, rode of witte bes voor in de tuin. De bessen komen op zonnige dagen des te meer te voorschijn en zijn prachtig om te zien. Daarbij nog lekker ook. Hoewel sommigen onder ons de bes liever eten met suiker wat helaas de geneeskracht van de bes verslechterd.

 

 

 

 

Kweken van de Aalbessen


Het kweken van de Aalbes is zeer eenvoudig. Wanneer de bessenstruiken eenmaal zijn aangeplant en goed groeien hoef je er niets meer aan te doen. Snoeien is niet perse elk jaar noodzakelijk. De bessen groeien ook prima aan de niet gesnoeide wilde struiken. Dit snoeien is voor het dragen van de bessen niet noodzakelijk. Uiteraard zijn er wel snoei methodes die kunnen zorgen dat de aalbessen optimaal dragen of juist minder. De bessen rijpen uiteraard door de zon, dus een zonnig plekje is wel aan te raden.
 
 
 
 

Sierwaarde van de Aalbes


De aalbes struik heeft een mooie bladvorm. De bloemen zijn van weinig waarde, maar de rode bessen kleuren weer prachtig in de tuin. Je kunt de aalbessen gerust een tijdje aan de struik laten hangen voor de sier. Daarna kun je ze alsnog wel gebruiken voor consumptie. Voordat ze gaan rotten duurt wel enkele weken. De rode bessen moet je goed tegen de vogels beschermen, tenzij je graag wil delen. 

De meest voorkomende is de rode aalbes. Er bestaan echter ook witte en zwarte aalbessen. Met name de geneeskrachtige werking is bij de zwarte aalbes het sterkste.
 


Vermeerderen van de Aalbes


De aalbessen struiken kunnen het beste vermeerderd worden door middel van afleggen of stekken. Even een tak op de grond vastzetten en afdekken met grond. Na goed aanwortelen van de tak, kan deze van de moederplant af. Deze manier van vermeerderen is het meest eenvoudig, doordat de afgelegde tak altijd nog voeding en water van de moederplant krijgt. Daardoor droogt deze niet snel uit. Bij stekken is het altijd opletten dat er niets uitdroogt.
 


Geneeskrachtige werking van de Aalbes


De aalbes heeft verschillende medicinale werkingen. Zowel de bessen als de bladeren worden hiervoor gebruikt. Van de bladeren wordt thee getrokken. De bladeren werken verlichtend bij reumatische pijnen en bij jicht. Wonden genezen sneller met een compres van aalbes bladeren.
De bessen werken licht laxerend. Waarbij de bessen ook een zeer hoog gehalte aan vitamine C bevatten waardoor het een gunstige invloed heeft op koorts en zweten.
 


Keukengebruik van de Aalbes


Het blad wordt in de keuken gebruikt voor thee of voor medicinale doeleinden. De bessen worden veel gebruikt voor garneringen. Dit omdat de bes lang houdbaar is en een prachtige kleur op je bord geeft. Ook desserts lenen zich uitermate voor garneringen met de Aalbes.
 
 

Bewaren van de Aalbessen


Aalbessen kunnen in de koeling worden bewaard een paar dagen. Ze kunnen ook heel goed worden ingevroren. Ze moeten eigenlijk los van elkaar invriezen, daarna kunnen ze wel bij elkaar in een bakje in de vriezer worden bewaard. Het invriezen zelf kost dus even wat ruimte in de vriezer, maar dat gaat vrij snel.
 
 


 

 KLIK HIER VOOR MIJN MOVIE SITE

Vergeet niet om een reactie achter te laten bij mijn movie en laat de banner en reclame staan.

Dan kom ik een paar dagen later uw youtube kanaal bekijken, zodra ik een update zie in mijn stats.